Templet

Att ta hand om sin kropp

Så förbereder du dig inför Vasaloppet

Vasaloppet är en klassisk utmaning som lockar tiotusentals längdskidåkare varje år. Är du en av de tursamma som fått en plats till loppet är det bara att gratulera – platserna till 2016 års lopp sålde slut på 83 sekunder, vilket är nytt rekord. 90 kilometer skidåkning kräver ganska bra förberedelser, både mentalt och fysiskt. Givetvis behöver du mycket träning på längdskidor för att öva in utövandet, men eftersom det inte finns någon snö året om så gäller det att ta till innovativa lösningar som rullskidor och stakmaskin på gymmet.

När du tränar med längdskidor är det viktigt med valla så att skidorna kan glida bra, så glöm inte bort den biten. Beroende på längden på turerna kan vallan räcka mellan 5-15 turer – du märker oftast själv när glidet försämras och då är det dags för ny valla. Det finns olika vallor att välja mellan, och ditt behjälpligaste redskap är ett vallajärn. Det kan du använda både vid glidvallning och fästvallning av dina skidor. Det fungerar som ett strykjärn och ger de bästa förutsättningarna för ett lyckat resultat.

För att orka med Vasaloppet är det viktigt med bra kondition, så träna gärna alternativt med till exempel löpning och cykling. Glöm inte bort styrketräningen heller, den hjälper till att göra kroppen stark inför utmaningen som Vasaloppet innebär. Beroende på dina mål med loppet och hur van du är vid att åka längdskidor skiljer det sig lite åt när den fokuserade träningen bör läggas in, men se till att komma igång med 3-4 pass i veckan från och med september om du har en liten grund att stå på. När snön fallit och det är dags att börja skidträna kan du växla mellan pass på 4-5 mil och intervallträningspass på 5-10 minuter snabb skidåkning med lika lång vila mellan.

Slutligen – kom ihåg att äta bra mat, dels för att orka med att träna och dels för att stå emot vinterns förkylningar och infektioner. Du behöver inte hålla någon strikt diet, men välj hellre mat framför desserter för att maximera din ork på träningen.